Kako urediti biotop terarij?

General herp-keeping discussion

Kako urediti biotop terarij?

OdgovorNapisal/-a elaphe » 06 feb 2010, 17:09

Zelo bi biu vesel, če gdo ve katere rastline bi lahko imel za sestavo biotop terarija ameriškemu rdečemu gožu? Se pravi rastline iz floride. Predvsem me zanimajo kakšne tilancije iz tam, morda orhideja... (vem, da kača pomečka nekatere rastline, zato bi jih dal na mesta kjer jih kača nebi mogla preveč uničiti)
elaphe

Re: Kako urediti biotop terarij?

OdgovorNapisal/-a Anze » 06 feb 2010, 18:08

Uff, kako me veseli, da se je nekdo spomnil česa takega 8-)
Najprej manjši popravek ... ameriški gož ne živi samo na Floridi in tako se habitati razlikujejo. Nekje živijo tudi v gozdu, tako da veliko rastlinja tam ni ... Torej najprej bi bilo pametno preučiti dejanske habitate, nato pa temu primerno določati rastline oz. ureditev terarija na splošno :)

lp, Anže
You can take the tortoise out of the wild, but you can't take the wild out of the tortoise. F. L. Erwin
Uporabniški avatar
Anze

OdgovorNapisal/-a elaphe » 06 feb 2010, 18:39

Kateri pa so taki habitati? Rad bi čim več rastlinja, obenem pa razmišljam o gozdnem habitatu (lubje, korenine, borovi sekanci ...)
elaphe

OdgovorNapisal/-a Anze » 06 feb 2010, 18:55

Jaz bi se verjetno odločil za habtat obrobja gozda. Zgolj z grmičevjem, vejami ipd, na drugi strani pa trava. S tem da boš potreboval ustrezne žarnice, da ti bodo te stvari uspevale, poleg tega pa bi bilo fajn terarij ene pol leta prej postavit, da se vse stabilizira noter - še preden bo prišla kača not.

lp, Anže
You can take the tortoise out of the wild, but you can't take the wild out of the tortoise. F. L. Erwin
Uporabniški avatar
Anze

OdgovorNapisal/-a elaphe » 06 feb 2010, 23:07

:oops: kača je že notri.
Ob napisanem se sprašujem, če je to kar si jaz zamišljam pod besedo biotop terarij pravilno :?:
Jaz si to predstavljam tako: Zamenjal bi podlago z borovimi sekanci, zasadil rastline, ki prihajajo iz nekega habitata(npr.gozda, obrobja gozda...), ter postavil kamenje, korenine ...itd., da bi približal podobo habitata.

Kaj pa si mislil s teem, da rabiš ustrezne žarnice? Kaj navadna UVB neonka ni dovolj?

Vidim, da se bom moral malo bolje pozanimati o sestavi biotop terarija. Lahko dobim čimveč linkov kje bi lahko začel?

najlepša hvala za pomoč, saj jo zelo potrebujem ;) (Izgleda, da sedaj vem le, da bi rad imel biotop, nič drugega)
elaphe

OdgovorNapisal/-a Anze » 06 feb 2010, 23:45

Mislim, da sam nisem najboljši naslov za razlaganje bioloških pojmov kot sta habitat in biotop, kljub temu pa se bom potrudil in biološke pojme spravil v teraristični kontekst. To sporočilo sem že nekje objavil, vendar bolje dvakrat kot nikoli ;)

Največji problem se tu pojavlja, da ti pojmi v teraristiki še niso zakoreninjeni (no, bolj točno bi bilo, če bi rekel, da se praktično sploh še ne uporabljajo). Ali je to dobra stran (potencialne možnosti za razvoj tega področja v teraristiki) ali slabo (kaj "hudiča" teraristika čaka s tem toliko časa?!) je predmet posebne debate, ampak zato skušajmo te pojme najprej razložiti, potem pa jih povezati s teraristiko.

Biotop ali življenjski prostor je prostor z značilnimi podnebnimi, talnimi, vodnimi in drugimi neživimi dejavniki za določeno rastlinsko ali živalsko združbo (bicenozo). Vir: Wikipedia.

Torej biotop je neživi prostor, celota abiotskih dejavnikov (toplota, svetloba, voda, O2, CO2, podlaga...) in predstavlja šele podlago in osnovni pogoj za obstoj živali in rastiln (biocenoza). S tega stališča je v akva-, viva-, (akva)tera-ristiki ta pojem morda nekoliko napačno uporabljen. Vendar pa je BojanD, na Akvazinu to razložil nekako takole:

BojanD je napisal/-a:Razumljivo je, da povsem istih razmer, kot so v naravi, v akvariju (terariju, op. A.) žal nikoli ne moremo ponarediti... Če drugega ne, je omejitev sam prostor... A skušamo ujeti tisto, kar se da in je v naši moči... in to je to, to je prava akvaristika (teraristika, op. A.) Tudi če ni vse idealno, pomembno je, da akvarist ve, kako bi moralo biti in kje in kako taka riba (plazilec ali katerakoli druga žival, op. A.) živi v naravi. To je eden od razlogov, da se je uveljavil v akvaristiki (teraristiki, op. A.) izraz "Biotop akvarij" (terarij, op. A.) in ne recimo bolj poglobljen izraz "Habitat akvarij" (terarij, op. A.) ali še kaj bolj specializiranega. Osnovna ideja je "nazaj k naravi" in to je temelj prave akvaristike (teraristike, op. A.).

Skušajmo razložiti še pojem habitat ...

Habitat pomeni življenjsko okolje rastlin in živali, pravzaprav njihovo domovanje oziroma bivališče. Vir: Wikipedia. Torej je habitat neko konkretno okolje, kjer živijo posamezne živalske in rastlinske združbe.

Tako smo ugotovili, da gre v tem primeru nedvomno za bolj poglobljen izraz, ki ga v teraristiki še težje uporabimo - prav zato se v še bolj poglobljene biološke pojme ne bi spuščal.

Torej - kako jaz razlagam besedna niza "biotop terarij" in "habitat terarij"?

Pri biotop terariju gre za poustvarjanje naravnega okolja iz katerega izvira žival. Če govorim o ameriškem gožu bi se bilo morda najbolj smiselno osredotočiti na "gozdni biotop". Torej vejevje, štori, lubje (za substrat), listje, rastlinja na tleh bolj malo - bolj prav bi prišlo kakšno "padajoče" rastlinje iz kakšnega votlega debla. Zame torej biotopsko urejen terarij pomeni grob izsek iz naravnega okolja.

Pod "habitatsko urejen terarij" pa razumem natančnejše poustvarjanje naravnega okolja. Tu pa govorimo o precej višji stopnji teraristike. Poleg vsega prej omenjenega, bi bilo v habitat terariju potrebno zelo natančno posnemanje naravnega okolja, poleg tega pa tudi uskladiti rastlinje in živali v terariju, da bi v terariju bivali samo tisti organizmi, ki jih je moč najti tudi v naravnem okolju. Nadgradnjo "habitat terarija" pa denimo predstavlja tudi neživo okolje, ki ga je moč najti v okolju iz katerega izhajajo živali in rastline v terariju (naročanje vulkanskega kamenja iz Mehike ipd.) V tem primeru gre za natančen izsek iz naravnega okolja. Tak terarij je tudi težje postaviti, čistiti in ga nasploh vzdrževati - vendar kljub temu nekaterim to uspeva.

Torej jaz se sicer zavzemam za to, da bi bili terariji urejeni "habitatsko", vendar zaradi težavnosti, ki se je zavedam (sem že marsikaj preizkušal, iskal rastline ipd), ko govorim o etični teraristiki, mislim na biotop terarije.

lp, Anže
Uporabniški avatar
Anze

OdgovorNapisal/-a elaphe » 07 feb 2010, 15:31

Super si tole napisal.
No, ker si tadva pojma lepo razložil pojdimo naprej... Kako začeti s sestavo biotop(habitat) terarija?
Zaradi težavnosti oskrbe in sestave, ki si jih omenil pri habitatu, je bol smiselno če se odločim za biotop terarij.

Se pravi, kako začeti?
elaphe

OdgovorNapisal/-a Anze » 08 feb 2010, 02:12

Začeti velja tako, da si izbereš habitat, ki si ga želiš posnemati. Nato si zastaviš načrt kaj potrebuješ za ta habitat. Jaz bi se nedvomno odločil za "gozdni habitat" oz. "habitat obrobje gozda".

Recimo tole je fotografija od kolegovega terarija, ki posnema habitat, v katerem živijo tudi ameriški goži (v tem terariju prebiva Crotalus horridus 'atricaudatus'). Fotka je tule: KLIK

Čeprav je tako, da bo to težko posnemati. On dela skoraj izključno habitat terarije z rastlinami točno od tam od kjer prihajajo živali. Prav tako je celoten terarij, ki ga vidiš na fotki velik 3,8 x 2 x 2 m. Pač, vse je treba prilagoditi tvojim potrebam in zmožnostim.

Sedaj pa še o žarnicah, na kar sem prej pozabil: sijalka mora imeti poudarjen rdeč in moder spekter, da bodo lahko normalno uspevale rastline. Sam uporabljam OSRAM T8 FLUORA. Tehnologija sijalk T8 je sicer nekoliko starejša (sedaj jo nadomešča T5), vendar je po mojem mnenju za večino teraristov boljša izbira (no, odvisno od potreb), ker oddaja manj svetlobe in se manj greje.

Če te karkoli bolj konkretnega zanima, pa kar vprašaj. Upam, da boš realiziral tole svojo zamisel ;) Prav rad bi enkrat videl biotop terarij za goža ;)

lp, Anže
Uporabniški avatar
Anze

OdgovorNapisal/-a elaphe » 10 feb 2010, 21:09

Tako. Zadnje dni sem pridno iskal informacije, katere rastline rastejo tam kjer se nahaja am. rdeči gož. Iskal sem na internetu, ter 3 knjigah. Kar sem našel, je samo 5 orhidej.

Če gdo ve kje bi lahko poiskal rastline, ki poseljujejo osrednji in JV del ZDA (Florida) , ali pa če že gdo ve, katere rastline so to, bi bil zelo veseu, da napiše.

lp
elaphe

OdgovorNapisal/-a Anze » 10 feb 2010, 22:52

Sam se na začetku ne bi toliko ukvarjal z vrstami rastlin, ker je to sekundarnega pomena. Problem se namreč pojavi, ker tudi rastline potrebujejo (posebno) nego in kot take ti lahko precej zakomplicirajo "življenje". Ne le pravilna osvetljava, temveč tudi zadostna znata biti precejšen problem za posameznika, ki nima izkušenj z vzgojo rastlin pod umetnimi pogoji.

Na tvojem mestu bi se najprej posvetil strukturi habitata v katerem živijo, oz. habitata, ki ga želiš posnemati. Potem se odločiš za materiale in potem za postavitev teh materialov v terarij. Že s tem imaš lahko veliko dela. Ko boš naredil (postavil) to, lahko začneš potem več pozornosti posvečat rastlinju.

Zakaj pa točno Florida? Saj ameriški goži ne živijo samo na Floridi ...

lp, Anže
Uporabniški avatar
Anze

Naslednja

Vrni se na Splošno o teraristiki

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost